Thursday, July 30, 2015

Kebiasaan yang semakin hilang dan menjauh, tapi belum sampai tahap dilupakan
Kebiasaan yang pernah aku suka

Kebiasaan yang aku pernah bersungguh-sungguh pertahankan, sampaikan semua yang lain aku rasa begitu jelik dan aneh
Kebiasaan itu, yang sekarang telah hampir terabai namun masih ada sisa-sisa ingatan

Dalam gelap ia datang, dalam terang ia sembunyi
Oh, kebiasaan itu
Jangan pergi dahulu
I didn't attempt the usual short hill climb to the lighthouse.
I didn't do any new personal speed record .
I didn't even go to the beach proper.

I planned to do the standard 60 km route. But that didn't materialize due to lack of fitness.
Heck, I managed to cramp my calves on my first proper ride after almost 10 months of not riding.

Cycling is painful.
Battling coastal headwind is a hell of suffering.

Sunday, July 12, 2015

Nowhere

"Kalau dia dah nak pergi dari hidup kau, kau boleh halang tak?"

Satu soalan yang telah aku jangka terpacul dari mulut H.

"At least aku boleh cakap yang aku tak nak dia pergi. Tapi aku faham kenapa dia nak menghilangkan diri terus. Kadang-kadang aku rasa dia memang sengaja ignore aku supaya aku benci dan tak cari dia lagi. Tapi dia silap, perasaan benci takkan pernah wujud."

"Kau tak perlu lupakan dia sekarang, Z. Biarlah dia yang lupakan kau. Sebab automatik kau pun satu hari nanti akan perlahan-lahan ignore dia secara tak sedar."

"Honestly aku sedih sebab friendship ni akan berakhir dan aku tak mampu nak ubah apa-apa lagi. Salah ke aku ada someone in my life? Perlu ke dia nak lari dari semua ni? Kenapa tak stay friends je?"

"Z, kau kena faham. Dia buat semua tu bukan sebab dia cemburu, tapi lebih kepada nak kau hidup tanpa dia. Aku tahu kau dah lama terbiasa bila dia ada. But the time has come for you to live and embrace this life with someone else. She is still your friend cuma kau kena faham yang kau pun akan buat benda yang sama kalau kau berada kat tempat dia. Kau faham kan?"

"Yes. Thanks H."

"No problem."

"By the way, langit petang ni cerah. Where are we going?"

"To nowhere!"

Wednesday, July 8, 2015

Di setiap rindu yang tak terucap, ada manisnya.
Di setiap kata yang tak terungkap, ada maksudnya.

Rasa ini, rasa yang perlu dihargai.