Monday, December 28, 2015

Truth is,

I shouldn't be writing anymore tonight.
Jangan lemas dalam irama gelap lagi please?
Irama gelap tapi sedap dan mengasyikkan.
Gelap tapi seronok.
Seronok yang merosakkan.
Seronok yang melalaikan, melupakan.
Seronok yang membawa alpa.
Dan kadangkala bencana.

Gelap dan jahat, tapi aku masih dengar dengan setia.
Dan last-last buatkan aku jadi sebak.
Sebak yang aku tak tahu kenapa.
Sebak yang aku tak suka.
Tapi aku suka tenggelam macam tu.

Hey, this is not right.
Dunia ni sementara je.
Yang kekal hanyalah kita.

Jom la kekal sama-sama kat sana.
Dan sekarang aku perlu bertenang.
Jangan nak kalut sangat.
Buat kalut nanti jadi lain macam.
Lain macam yang akan buatkan aku menyesal.

Kekal bertenang terus.
Walaupun banyak syaitan tengah menghasut.
Walaupun banyak syaitan sedang berbisik.
Aku harus kekal tenang.
Tenang dalam merancang.
Tenang dalam berfikir.
Tenang dalam bertindak.
 
Ah, merindu dari jauh.
Nak buat cemane dah memang masing-masing duduk jauh. 
Another weekend well spent with makwe tersayang.

p/s: Nak kawen cepat plis! 

Wednesday, December 23, 2015

Sejak akhir-akhir ni especially waktu petang time balik kelas, aku selalu terdengar lagu ni kat Traxx FM. Not bad.




Wednesday, December 16, 2015

Jikalau cinta itu mempunyai nama
apakah nama cinta kita ini?
adakah ia satu nama bunga
atau nama yang dibisikkan oleh angin pagi?

Jikalau cinta itu mempunyai warna
adakah ia berwarna keemasan?
sewarna dengan sinar mentari
yang terpantul dari kolam hati kita
atau ia malar kehijauan
segar dan rimbun dibajai kasih dan sayang?

Dan jikalau cinta itu mempunyai aroma
bagaimanakah pula elok baunya?
adakah ia sewangi madu 
yang bersarang di kelopak bebunga
atau sewangi rambut dan kulitmu
yang segar dibasahi haruman rindu?
 

Tuesday, December 15, 2015

Selama ni semua kat alam maya je.
Bila betul-betul ada kat depan, I was like... 

Damn. I was speechless. Suddenly I became very quiet. I didn't know how to express myself. What I felt was a mixture of emotions. It was like being in a dream. But it's better because it's real. A dream that came true. It's heavenly. It's heaven. It's haven. Things unfolded in front of my eyes that day and afterwards.

We are already in love for quite some time. But to see the loved one for the first time ever after a few months of loving each other was another different thing. I couldn't believe my eyes. There she was, standing just a few feet in front of me; her gaze fixed at me, giving me a hint to follow her. Thunderstruck. Or specifically *ehem* lovestruck again.

I stood up, collected my stuffs and followed her to the car. 

And the rest was history. ;)
 

Monday, December 14, 2015

I don't know why I think it's in July.

It's in May!
One of the best weekends I have ever had.
Dec 11 - 13.

The memories still linger and I want it to stay forever.
Now missing everything.

I can't wait to see her again. 

Wednesday, December 9, 2015

Balik baru ni aku langsung tak sentuh basikal. Jangankan kata berkayuh, sentuh pun langsung tak. It's weird I didn't even ride it. But it's okay. Family time is the priority. Setiap hari ada je aktiviti yang aku buat ngan adik-adik. Jumaat pergi tengok dua movies. Sabtu pergi mancing and explore kawasan pantai yang jarang orang pergi. Ahad pergi trekking dalam hutan simpan. Bike can wait sebab bukan selalu dapat berkumpul tiga beradik macam tu. 

Tuesday, December 8, 2015

Penang, I am coming

Tak sabar nak tunggu Khamis datang. Datanglah cepat sikit wahai Khamis sebab saya nak berjumpa dengan buah hati pengarang jantung saya nanti. 

Tiket tren yang kehabisan bukanlah satu penghalang. Lebuhraya PLUS sudah terbentang luas, itulah caranya untuk ke Pulau Mutiara memadu kasih dan melepaskan rindu dendam yang sekian lama bersarang di jiwa. Hihu.

I have to say I am very very excited that I am going to Penang this week. Sekarang dah masuk hari Selasa, so lagi dua hari. Lagi dua hari je sebelum berjumpa, bersua, bertemu empat mata dengan kekasih hati yang tercinta. Oh. Oh. Ohh. Lagi dua hari je! 

It is going to be the first time ever aku akan berjumpa dengan my other half. I can't imagine. Perasaan tu, tak tahu nak cakap macam mana. Yang pasti memang tak sabar.

Okay. Berdebar. Nervous. Excited. Happy. Feeling wondrous. Nervous again. Cool. Relaxed. Calm. Over the moon. But then nervous again. Heh. First time mesti la nervous ye dop? Hihu.

But I can't wait!


Wednesday, December 2, 2015

15 Reasons to Date A Cyclist. Okay wait. That's not really the topic.

Elysha nak aku pencen dari cycling. Well...


*******


Why I cycle? Why I love cycling rather than running or playing soccer?

I am not good at any sport. Not even in cycling I think. The main reason I cycle is because it gives me the sense of freedom. I can virtually go anywhere I want. I can wander around my town and beyond it while enjoying the sceneries along the way. Being me, not having my own car or bike, I only have my bicycles which enable me to go anywhere I want while being invisible at the same time. Invisible in the sense of I can wander around at places where not many people want to be at without looking out of place or without inviting any curiosity from others.

Second is, cycling keeps me fit and gives me some endurance. Not so much but it does the work laa. Well, at least I think it works. Cycling teaches me to endure the physical suffering, the pain, the fatigue and things like that. It is not pretty. Suffering on bike is never pretty. But when it ends, like when I reach the goal of the day, it is satisfying. And then I repeat it again on the next day or next few days after. It is a vicious cycle. Cyclists are indeed masochists. They just love suffering on their bikes even though it is never pretty. It is, well -- painful. So painful that I start to question the motives of doing all those painful stuffs on bike. But then, I will repeat it again and again.

Oh, and I do love being outdoor. I love being in the rain, under the scorching hot sun, battling the headwinds (well the latter two, not so). Being outdoor is the closest I can be one with Nature. What more if this is done with my loved ones.


*******


And this one is not really related to this post, but yeah it is related in some ways though. Perhaps it is related in all the ways you can think of. ;p

15 Reasons To Date A Cyclist

 

Tuesday, December 1, 2015

Aku tak sempat nak ceritakan sesuatu kat Elysha.
Sesuatu yang selalu mengganggu fikiran aku.
Selalunya tak signifikan sangat gangguan tu, tapi petang tadi tiba-tiba dia jadi makin kuat.
Nak search kat Google pun tak tahu apa nama benda tu.
Ended up ignoring it walaupun tak fully.

Sunday, November 29, 2015

Somewhere Only We Know

"Apa yang bestnya tempat ni? It's just another ordinary beach."

"It's a special place for me. I selalu datang sini."

"Kenapa you selalu datang sini? Ambil angin?"

"Entah. I rasa I perlu datang sini. Sini tenang. Takde orang. Just me and this. All of this. You tak rasa cantik ke?"

 "Me? I memang rasa I cantik. Eh, I memang cantik pun."

We both laughed at her joke. Yes, she liked to perasan a lot.

"No, I mean you tak rasa apa yang depan you ni cantik ke? Pemandangan ni?"

"Hmm, let me think first."

She scanned the horizon like she never did. I didn't have any idea what she was looking for. Perhaps she was paying attention to the fishing boats from afar amidst the greenish-blue Tenggol. Or perhaps to the long stretch of golden sandy beach lined by tall casuarinas alongside it.

"So what do you think?" I asked her, fishing for her answer.

"I think we should go home. Dah dekat pukul 7."

"Yes. Jom."

We then headed to the car and just before I started putting into the first gear, while grinning broadly, she said something I didn't expect to come out from her this evening. Satisfied, I replied her with a smile, feeling spirited and approved.

Thursday, November 26, 2015

Sleep start. Hypnic jerk.

Not the best thing in the world. Mengganggu tidur. Baru nak lena tiba-tiba tersentak dan terus terjaga. It happens too many times to me. Almost every sleep. What the hell is wrong I don't know. It's annoying. 

The battle between wakefulness and asleep eh? 

Sunday, November 22, 2015

it is beautiful. everything about it is beautiful. 
it is never tainted.
never broken, never left unattended.
never alone.
it is to be embraced either all or none.
it can't be halved. it can't be in half.
it has to be full. 
it has to be together.

and most importantly, 
it has to be you.

Saturday, November 21, 2015

I want to go singing at some decent karaoke place so bad. I have been longing to do that for ages. Heck, I have never done that before.

So, can I?

But the problem is, I'm afraid if someone can hear me singing. Is the room soundproof enough? What if it's not? What if people can hear me singing? What if this and that?

Untitled

Assurance. I was talking about it last night. I mean, who can give you those unless they really know you very well? 

It is a guarantee, a pledge, a promise.

I can't be happier than receiving such assurance.

Through thick and thin. Through the good and the bad. Through everything. 

Because after all, we are forever.

Monday, November 16, 2015

Zxcvbnm

Sportfishing At Sungai Sura: Things To Ponder Upon

The 'ethnic cleansing' of mangrove jacks has taken place over a year ago in a place where I always cast my lures at. I have seen the pictures of juveline jacks being landed and not released back to the water. At first, I was amazed, kind of in awe of how these young fellow casters managed to successfully lured quite a number of jacks there. That was an achievement indeed - total respect to their lurecasting skills, techniques and whatnot. But later, many many weeks later after reading some hefty amount of articles and materials regarding local species conservation and C & R method, I started to wonder what they were doing those days were just bloody wrong. And I felt bad for not realizing it sooner. For conservation's sake, the jacks were juveniles. Why were they acting selfishly? What were they thinking? Were they driven by greed? Fellow C & R warriors would cringe in disgust if they see what was happening there; which I believe has happened for quite some time - a duration significant enough to alter the population of mangrove jacks there. And now, as a result, all of us casters including them are having a hard time of getting one. Quite recently, this act has spread to tilapia hunters, which I see it as another chapter of this sad, selfish, greedy, inconsiderate and totally irresponsible act of 'ethnic cleansing' along the river banks of Sungai Sura. This would not happen if they are educated about providing a better game fishing and aware of species conservation by practising C & R method; hence giving all anglers a more pleasurable experience not only for the current generation, but for the future ones too.

Hmmpphh

Pastu aku teringat kat kawan baik aku time sekolah menengah. Rapat sangat sampai orang cakap aku ngan dia ni macam belangkas. Kat mana dia ada, kat situ la aku ada. Dia ni memang hensem la, semua budak perempuan nak dekat ngan dia. Semua budak perempuan nak tegur dan borak ngan dia. Memang total opposite of me la dia ni. Dia ni epitome of perfect student. Hensem, cerdik, menjadi kesayangan cikgu dan semua orang. Memang power habis. Budak lelaki paling hot adalah dia. Tapi aku tak pernah jeles sebab masa tu aku belum kenal apa itu cemburu. Hahha. Aku follow the flow je. Lagi pun time tu aku pendiam dan pemalu teruk. Budak junior hantar surat cinta aku buat derk je. Kakak senior nak ambik aku jadi adik angkat pun aku tak layan. Time tu memang aku takde perasaan sangat dan ego aku setinggi Bukit Bauk time tu. Aku rasa time tu aku ego sebab aku ni anak sulung, apa benda aku nak kena jadi adik angkat orang? No way. Haha. Tapi kawan aku tu dia pun anak sulung and rilek je jadi adik angkat someone. Ah, aku memang tak cool time tu. Orang nak tegur aku pun cuak agaknya. Dan berbalik kepada cerita kawan aku tadi, aku pernah tidur rumah dia beberapa kali. Paling lama seminggu

Hmphhh

13 tahun lepas, tahun 2002, out of curiosity aku beli satu kaset yang cover dia agak simple tapi moden, futuristik dan cun. Aku beli kat kedai Cina The Gate dan kedai tu dah tak wujud pun. Tajuk album tu How's The Level dari Teh Tarik Crew. Time tu la aku start kenal dan berjinak-jinak dengan alam muzik hip-hop dan rap. Guess who were in the group? Mizz Nina dan Altimet, dan lagi dua orang DJ Fuzz dan Fiquetional. Aku puji melambung vokal Mizz Nina dalam album tu, siap banding dengan Missy Elliott time tu. Dalam album tu jugak TTC collaborate dengan Joe dan Malique disamping beberapa orang lagi rappers tempatan. Selain TTC, of course la aku ada beli jugak album Too Phat 360. Masa tu aku Form 2, memang zaman lagu rap/hip hop dan aku bersama kawan-kawan sedikit-sebanyak terpengaruh. Dressup time keluar merendek ke rumah kawan - baju t-shirt besar, seluar kargo lipat belah kanan, kasut sneakers putih (kasut sekolah je sebenarnya) dan cap, lepas tu kayuh basikal. Wannabe habis la masa tu, bajet B-Boy tapi breakdance satu haram pun tak reti. Kawan aku lagi power, pergi sekolah pakai Nike Air Jordan. Seluar londeh tahap dewa sampai baju sekolah terkeluar. Time tu ada la dalam 5 orang budak yang sekepala hip hop kat sekolah. Memang bajet habis time tu. Lepas tu selain album local, album international macam Eminem ada la jugak 3 buah aku beli, pastu Missy Elliott. Pastu ada sebuah album kompilasi Hip Hop Hard kawan aku bagi free sebab dia dapat free beli CD. Bila pergi rumah kawan je memang akan pasang lagu-lagu hip hop time tu. Ambil mood orang kata sebelum meronda pekan dengan mood hip-hop. Back then, the scene was a thing for us, even most of it only materialized in our minds and hearts. Dan malam ni, selain sebagai catatan tribute kepada kemenangan Joe Flizzow dan SonaOne malam tadi, aku tulis benda ni sebab nak mengenang kembali zaman 2002-2003. Zaman tu memang antara zaman paling aku rindu. Zaman eksplorasi muzik dan minat yang pelbagai, dan yang paling penting zaman membina persahabatan yang berkekalan. Honestly I'm glad scene rap/hip hop kita dihargai di peringkat tinggi dalam negara. They were a thing back then, they still are now. They are proving it despite their ups and downs. Kita tak ramai, tapi kita bersaudara dalam minat dan dunia yang sama. Semoga terus kekal maju.

Second victim of malfunctioned Evernote

Do you still remember the days when we used to walk in the evening drizzle, sharing umbrella together to our small neighbourhood's groceries store we called as Kedai Pok Cik Din? It was the days when Ramadhan coincided with the gloomy monsoon season of Trengganu. There, we used to treat ourselves with a hefty concoction of snacks, such as various variety of Apollo layer cakes and waffles, and also our favourite coffees in tall and slender aluminium cans. It would take about 25 minutes of walking to and fro. 

Evernote rosak jadi nak paste kat sini

Rohu tongsan jelawat ara leekoh

Kelabau jengkua terbul krai tenggalan temperas

Haruan bodoh/ketutu/ubi/ikan hantu

Ebek sagai rambai cermin cupak jemuduk gerong belang gerepoh/GT

Paktipok/pecah periuk/kakap batu/ikan sampah/tripletail

Lais belida tapah

Baung baung askar baung pisang kenerak

Belanak/loban/tamok/kedera

Sebarau kelah tengas

Duri belukang mayong ploktan jahan

Patong kepar tembakang puyu betuk

Closer

I feel closer to her in every way imaginable and unimaginable.

Never in my life I felt this way before.

This is going to last forever.

Let's make it last forever, sweetheart. 

Wednesday, November 11, 2015

Wednesday, October 21, 2015

Dia

Dia membuatkan aku kembali berpijak di bumi yang pernah aku lalui satu ketika dahulu. Bumi yang pernah aku pilih untuk dilupakan. Bumi yang satu ketika dahulu menadah segala macam emosi bercampur aduk.

Dia memberikan aku semangat lalu mencetuskan keberanian untuk aku terus berdiri, berjalan dan berlari di denai kecil yang kiri dan kanannya dilatari bermacam jenis tumbuhan - ada yang cuba menghunus deduri yang beracun dan tajam, ada pula yang cuba menghulur kenikmatan dan kelazatan isi belantara dengan penuh rasa ikhlas dan tanggungjawab.

Aku akur akan segala kata-kata manis dan lembut yang tidak jemu dituturkan dari bibirnya yang nipis bak ulas limau yang ranum. Sesungguhnya, aku sudah terpaku pada keindahan setiap bicaranya yang singgah menjengah dan mengakali kewarasan dan kewajaran tingkah laku yang aku pamerkan. 

Dia menjadi penaung kepada segala gerak-geri tatkala aku meniti lembah sepi yang pernah aku tinggalkan. Dia jugalah yang tidak henti-henti menyuluhkan denai kecil lagi sempit yang perlu aku tempuhi, menerangi segenap laluan dengan kata-kata hikmah dan santun pekerti mulianya yang memang tidak perlu dibicarakan lagi.

Dan aku kini, tidak lagi bersendiri menempuh ranjau yang satu ini. Walaupun semuanya belum terbentang, tetapi aku yakin, seluas mana pun ranjau ini, semuanya akan dijalani dengan penuh hati-hati dan berani, berpandukan akal dan iman di hati. Kerana aku ada Dia dan dia, tersemat rapi di sanubari.
Gugus kiambang semalam 
telah hanyut pagi ini
dibawa arus paya deras 
yang berbau hanyir 
dan hamis manusia dari kota
sehanyir dan sehamis 
janji-janji mereka 
pada anak desa.

Reverse Trail

I have done reverse trail last week on Saturday morning. Not many people were seen on the trail. Only four including me.

Trail and reverse trail took me almost one solid hour of trekking in the forest. The rolling and steep terrain posed a challenge to newbie like me. I chose to trek slowly than before due to my injured left foot that didn't fully heal yet. 

The reverse trail was a little trickier to tackle due to its nature - having more of downhill instead of uphill. Apart from that, the trail was slippery; thanks to scattered dry leaves that were covering each other, forming layers of unexpected slip trap. I fell once - right at the start of the trail - and managed to injure my right index finger by accidentally gripped on a dangling twig full of thorns to prevent myself from falling further. 

The whole reverse trail felt longer than doing the normal trail. For once, I felt like lost in it. Since everything was reversed, it was hard to familiarize with the trail for the first time.

I'm gonna do it again though.

Wednesday, October 14, 2015

Trail @Bukit Bauk

Aku lupa nak buat review pasal trail Rimba Bandar Bukit Bauk. Yes. Tu nama rasmi dia.

Aku dah pergi 3 kali. First time 2 tahun lepas dengan kawan-kawan tapi sempat lalu separuh je trail hutan tu sebab Mat Duan kepenatan. 

Kali kedua masuk adalah 2 minggu lepas. Aku masuk sorang-sorang sebab aku rasa takkan sesat dalam tu. Lagipun Bukit Bauk bukanlah besar sangat. Cuma cuak jugak sikit kalau-kalau trail dia tak jelas dek terlindung daun-daun kering dan semak-samun. Nasib baik trail jelas. 

Kali kedua aku masuk ni, aku jumpa beberapa lagi cabang trail yang berselirat yang aku tak tau akan lead ke mana. Aku ambik trail yang paling common orang selalu lalu sebab first time sorang-sorang. Aku bukan berani sangat nak lama-lama dalam tu. Kelibat Sang Panjang dan binatang berbisa lain tidak ternampak. Syukur. 

Tapi bila exit je trail tu dan masuk ke jalan tar, aku memang kepenatan. Trail tu jalan banyak menaik. Ada yang mencanak sampai aku terpaksa merangkak naik. Punya la steep. Tapi best!

Dah masuk jalan tar trek joging tu, aku sambung terus ke puncak. Actually not real puncak, tapi point tertinggi yang boleh ditakluk melalui jalan buatan manusia. Selepas tu dah ada pejabat Telekom dan dilarang masuk for sure. Itu adalah tempat tertinggi yang orang ramai boleh jejak.

Lepas tu kali ketiga aku masuk ke trail tu adalah Sabtu minggu lepas. Aku pergi berdua dengan adik dan aku pilih untuk discover trail yang panjang yang aku tak tau lead ke mana. Honestly aku tak perasan trail tu masa pergi last 2 weeks. Jadi aku memberanikan diri cuba dengan adik aku yang first time masuk trail tu.

Halfway dalam trail semasa turun ke laluan air yang kering, aku ternampak sesuatu bergerak laju di sebalik rimbunan pohon kayu rendah. Aku terus berhenti dan menahan adik yang di belakang dari terus melalui trail. Adik bertanya dan aku hanya menjawab ada Sang Panjang. 

Selepas dua kali membaling ranting kayu ke arah ular tersebut, akhirnya ular tu berpatah balik dan menyusur ke celah-celah pohon kayu. Aku dan adik meneruskan perjalanan walaupun makin lama aku makin penat. 

Lepas tu terjumpa laluan trail yang aku tak pernah lalu sebelum ni. Aku ambik laluan tu. Tapi trail tu makin lama makin tak jelas. Daun kering berselerakan menutup trail. Nampak sangat trail ni jarang orang lalu. Aku sedikit cuak bila makin lama trail makin tak nampak. Aku hanya mengikut naluri yang mengatakan inilah laluan yang betul yang akan membawa ke jalan tar trek joging nanti.

Sampai di satu tempat, tiada trail lagi kelihatan. Hari makin gelap. Pukul 6 lebih tapi dalam hutan rimba ni, tak sama cerahnya macam kat luar. Aku dan adik berhati-hati menyusuri satu laluan yang berselirat akar-akar kayu di tepi lereng. Di sebelah kiri adalah cenuram, di sebelah kanan adalah lereng menaik. Di depan pulak ada tanah mencanak naik. Tiada lagi trail di hadapan. Memang trail ni betul-betul orang jarang lalu sampai trail dah hilang ditelan hutan. 

Tapi aku tak kaget. Aku tau yang jalan keluar dah tak jauh menurut firasat sendiri. Tanah yang menaik di depan perlu ditempuh. Dan di sebatang pokok aku terlihat penunjuk arah. 

Tepat tekaan aku. Tanah bukit yang menaik di depan harus dilalui untuk ke jalan keluar. Aku dan adik yang kepenatan mengerah tenaga untuk memanjat keluar dari trail tersebut yang seterusnya membawa ke jalan tar trek joging.

Selesai keluar dari trail, aku dan adik berjalan sehingga ke puncak melalui trek joging. Aku memang penat sampai tak boleh nak berjoging lagi. Hanya mampu berjalan menaiki bukit melalui tar trek joging. Adik aku yang ternyata lagi berstamina membuat beberapa sprint menaiki bukit. 

Kenaikan berat sebanyak 3 kilogram ternyata membuatkan aku cepat penat. Tapi aku teruskan juga sehingga ke puncak dan kemudian turun semula sampai ke kaki bukit bersama adik. 

Oh ye, masa tu Hari Sukan Negara. Jadi untuk mengalihkan perhatian dari kepenatan melalui trail hutan, aku dan adik sempat berlawak yang KJ tengah menunggu kitorang kat puncak dengan Milo ais. Kitorang tak bawak air semasa naik bukit petang tu. Memang sengaja. 

On the way turun, aku betul-betul haus. Aku sempat meneguk beberapa titik air di dalam periuk kera. Adik aku refused untuk minum air dalam tu. Nak periksa katanya, takut jadi bengong nanti.

Sampai kat kaki bukit dah dekat pukul 7 petang. Baju aku memang dah sampai tahap boleh diperah. 

Secara overall, trail tu memang best. Mencabar walaupun tak berapa panjang sangat. Semua orang pun boleh cuba cuma berhati-hati dan jangan ego kat dalam tu. Aku dah pernah terseliuh sebab terjatuh dek tersalah pijak akar kayu. Semua tu sebab ego nak trail running la konon. 

Anyway, aku nak explore lagi trail-trail lain yang berselirat dalam tu akan datang. Mungkin ada trail yang lagi jauh dan panjang, who knows kan?

Seri Dewi Malam

Done reading this novel. Want to read the professional review? Here. 


"Untuk mereka yang sedang bercinta"

Itu yang ditulis kat cover belakang novel ni. Well, novel ni bukan macam novel cinta yang selalu kita tengok banyak kat rak kedai buku tu. Novel ni pun keluaran DBP, so don't expect it to be macam novel jiwang leleh yang buatkan pembaca banyak berkhayal. It's a very good novel, cuma aku tak nak recommend kat orang unless orang tu ada minat kat something yang sastera dan bukan kontemporari. 

Aku ada sebuah lagi novel bergenre macam ni. Bertajuk 'Khuluk' keluaran Utusan Publications. Novel romantik yang ada isi. Bukan romantik kosong yang mengkhayalkan semata-mata. Khuluk tu novel Bahasa Malaysia yang paling mahal dan paling tebal pernah aku ada. Nasib baik la ada BB1M masa tu. Heh.

Aku pernah terfikir, kenapa aku perlu baca novel jiwang yang tak berapa nak jiwang ni? 

Sekarang aku dah dapat jawapan dia.

Tuesday, October 13, 2015

Untitled

Kat pantai.
Bercakap sorang-sorang.

Plan asal nak pergi memancing. Tapi cancelled.

Plan kedua nak cycling. Dah siap-siap dah semua. Air dah isi. Baju seluar semua dah sedia. Tapi cancelled jugak.

Plan ketiga nak sambung baca novel Seri Dewi Malam. Cancelled.

Last sekali stuck kat pantai. Sambil mencari-cari kelibat Pulau Tenggol dan Nyireh.

Hari masih berjerebu walaupun semakin berkurangan. Tapi masih tak secantik hari yang udaranya bersih.

Even so, air laut yang agak tenang petang ni buatkan aku rasa nak terjun ke dalam. 

Monday, October 12, 2015

An Evening at Teluk Lipat

"Perseus, kau tak perlu macam tu. Kau ni try hard sangat la. Kalau kau nak kelihatan matang sekali pun, kau tak perlu buang benda yang kau rasa fun. Kau tak perlu jadi tak fun. Mana sense of humour kau dah pergi? Mari aku carikan balik. Tapi most importantly, kau terlalu try hard untuk kelihatan dewasa macam orang umur 40-an. Hey, orang umur 40-an pun lagi fun la. Kau dah kenapa? Tak nak jadi diri sendiri? Atau ni adalah idea untuk ke arah menjadi diri sendiri? Be yourself, Perseus. It's not I don't like this change in you. I can accept it. Cuma I want you to be your own self in the most natural way - the way you're most comfortable at."

Perseus hanya diam sambil matanya tertumpu ke arah loket mutiara yang tergantung rapi di leher Andromeda. 

"Rantai baru?"

"Yes. Tapi kau dengar kan apa aku cakap tadi?"

"Ye. Dengar."

"Kalau dengar, ikut."

Perseus tersenyum. Senyumannya tawar - setawar ais jagung yang aisnya telah mencair yang disedutnya petang itu. Kata-kata Andromeda ada betulnya. 

Faust Arp

Lamanya tak memancing. Last sekali masa 3 minggu lepas kat Kuala Dungun. Masa tu dapat anak ikan kekek. Lepas tu jerebu kuat sangat sampai rasa malas nak keluar rumah sedut asap petang-petang. Tapi mostly aku tak memancing kebelakangan ni sebab rasa tak best guna kereta nak pergi memancing. Menghabiskan minyak kereta ayah dengan pergi memancing telah menimbulkan satu rasa bersalah.

20 kali fikir pun 20 kali jugak rasa bersalah. Walaupun takde la jauh mana tempat memancing tu tapi rasa bersalah tu tetap ada. Rasa macam mementingkan diri sendiri.

Banyak kali hasrat untuk keluar memancing tu aku batalkan. Aku tukar plan memancing jadi plan lain je tak yang tak meibatkan kereta. Tapi bila keluar ke tempat joging yang lagi jauh pakai kereta, takde pulak rasa bersalah. Aneh.

Anyway, aku rasa nak mandi laut. Tapi aku tahu tak boleh. So, dapat tengok laut sambil celup kaki dalam air pun jadi la.

Last but not least, umur sekarang memang kalau ditegur akan cepat melenting eh? Melenting cara aku takde la teruk. Aku diam most of the time sambil masuk bilik dan terperap dalam tu. Lately aku perasan aku cepat melenting. Hormone raging I guess. Atau aku dah taknak jadi pasif macam dulu. 

Last but not least, buka mata, buka minda dan buka hati.

Sunday, October 11, 2015

Reflection

I think I can live without social media. Of course I feel the irresistible urge to install all those things again, but do I really need them anyway? 

Yes. I want them. I still want to use them. Cuma...Entah la...

Kalau dah hari-hari guna, tiba-tiba satu hari tu stop, for sure rasa macam kehilangan sesuatu. Well not really kehilangan. They are just things to keep me updated with stuffs I have interest in. Tapi bila hari-hari terfikir nak ada balik semua tu, I think it has come to a point I am quite inseparable with them social media. 

I can live without Instagram. I can live without Facebook and tumblr. But Twitter is another kind of thing I like to keep. But...

But I'm afraid to have it again. I feel stupid when I start to get so worked up because of simple and harmless scribbles there. 

Till when? I don't know.

Well, semua ni sebab.. 

Sebab it's all in my small cramped mind. It hasn't been outside, really. It makes its own imaginary perfect world, when reality is totally different. Reality is not all flowers and sunshine. To acquire a rainbow, Heaven has to open up hasn't it?

Oh well, let's go outside and chill out more then. Shall we, sweetheart?



Biometric

Hari tu Elysha ada cakap pasal nak jalan-jalan ke Istanbul. Hari ni aku baca paper ada bombing kat Ankara. And I told her about that. Not that she wants to go to Turkey in near future, but saje la kan bagitau. Dia cakap nak pergi Masjid Biru, which I thought as Hagia Sophia, the only mosque (now a museum) in Turkey I know. Anyway, Masjid Biru is Masjid Sultan Ahmed which is amongst the other many Ottoman mosques inspired by the architecture of Hagia Sophia.

Lepas tu aku pun Google la benda-benda lain macam return ticket ke Istanbul. Biasa la petang-petang ni bosan so yeah.

And then aku terGoogle pasal how powerful is our passport. Aku pernah baca pasal ni dulu. Tapi saje la kan, nak up kat sini pulak sebab our passport is actually freaking powerful. Here is the link

Tetiba rasa bangga jadi pemegang passport Malaysia. And bangga tu sangat menjadi-jadi bila sampai KLIA sebab boleh masuk lane auto gate. Heh.

Kenapa passport kita power? Sebab hubungan baik negara kita dengan banyak negara lain. So no visa required. Just visa on arrival.

And yeah, let's travel on some fine day. 

Wednesday, October 7, 2015

Pulp

Aku berasa kesal kerana terpengaruh dengan gaya penulisan kosong dan tidak bermakna yang pernah aku baca di dalam sebuah koleksi cerpen yang aku beli di pesta buku tidak lama dahulu. 

Aku berasa kesal kerana aku begitu mudah terpengaruh dengan sesuatu yang tidak berseni - urban kontemporari/pulp/moden. 

Bodoh.

Malam ini aku merasakan genre sedemikian hanyalah picisan untuk mengaut wang ringgit dari poket anak-anak muda yang sedang mencari-cari identiti. 

Dan aku salah seorang yang menjadi bodoh kerana mudah terpedaya dengan hal sedemikian. 

Tetapi tidak mengapa, perasaan ini mungkin hanya berkunjung dibenak fikiran aku pada ketika ini sahaja. Mungkin pagi esok aku akan menarik balik ungkapan pembodohan tadi. 

Genre itu mungkin tiada yang bodohnya. Hanya aku yang berkecamuk fikirannya merasakan kebanyakan perkara yang aku baca tidak bermakna dan amatlah tidak diperlukan, lalu aku dengan sesuka hati membodohkannya.

Anyway, aku minum terlalu banyak kopi pekat pada hari ini. Dan kadar denyutan jantung aku tidak semena-mena menjadi laju dari kebiasaan. Aku sukakan kopi, tetapi kesan sampingannya agak tidak menyenangkan. 

 

#12

Aku tidak boleh lagi menulis kerana tiada apa lagi yang hendak ditulis. Bukan kekeringan idea, tetapi perkara yang ingin aku coretkan terlalu sensitif. Terlalu sensitif sampaikan aku memilih untuk membuang idea penulisan tersebut jauh-jauh bersama rasa kurang senang ini.

Mungkin juga paparan skrin telefon dan papan kekunci maya ini begitu tidak menyelerakan untuk aku menulis panjang-panjang dan meluahkan sesuatu di sini. Mungkin juga kerana aku sudah bosan menulis.

Kerap kali bertandang difikiran satu rasa untuk meninggalkan kebergantungan terhadap media sosial. 

Media sosial sudah menjadi satu platform yang membosankan. Atau mungkin hanya aku yang kebelakangan ini cepat jemu dengannya.

Sebenarnya hari ini aku merasakan serba tidak kena. Letih dan lesu. Kurang bermaya. Malas dan malas. Dan aku baru sahaja memecahkan sebiji gelas di dapur. Sudah beberapa biji gelas sudah aku pecahkan sejak akhir-akhir ini kerana kecuaian sendiri.

Sejak kebelakangan ini juga aku semacam hilang ingatan terhadap apa yang berlaku beberapa hari lepas. Aku tidak tahu kenapa. 

Hey, perasaan kurang senang ini masih belum pergi. Kenapa ya? 

Oh, sebelum aku terlupa, aku ingin mengucapkan selamat tinggal kepada sesuatu. Tapi orang cakap, kalau masih nak stay, jangan ucapkan selamat tinggal. 

Sunday, September 27, 2015

Senile

Aku ada buat satu benda yang tak bijak malam ni. Aku terlog out Twitter. Bukan ter la sangat, tapi sengaja. Aku just nak tengok apa jadi. Just nak tengok login page dia macam mana rupa.

Lepas tu, benda yang best jadi. Aku tak ingat username and password. Sejak ada akaun tu for like 2 years, aku tak pernah log out. Jadi, logik jugak kalau aku lupa. Ingatkan phone ni save la username and password, sekali tak. Dan aku rasa dah macam boleh say goodbye je kat Twitter tu.

Kalau akaun tu dah gone, should I use my old one? Tapi yang tu pun aku lupa password dia. Jadi, entah la. Aku rasa aku ada tulis somewhere username and password tu. Tapi yang tu pun aku lupa aku letak mana.

So kesimpulannya, aku dah nyanyuk sikit. Sikit je la. 

Monday, September 21, 2015

Rindu

Setiap kali aku merenung muka bulan, aku mengaguminya. Betapa cantik dan sempurnanya ciptaan. Betapa indah dan terpancarnya satu rasa bahagia, tenang dan penuh segala rasa yang aku idamkan.

Tetapi bulan, aku tidak memujamu. Aku hanya memuja Sang Pencipta - 
yang menjadikan dirimu dan dirinya - 
dirinya yang tidak jemu aku rindukan.

Friday, September 18, 2015

Happy Birthday Sayang.

Sweet 17 forever kannn...?

Hehehe :p

Tuesday, September 15, 2015

Noda

Baru pukul 6 pagi dan aku telah bergaduh. Bergaduh dengan diri sendiri. Bergaduh di dalam kotak pemikiran. Itu pun kalau ia boleh dipanggil pemikiran kerana sebenarnya ia lebih kepada hawa nafsu jahat yang seakan-akan dirasuk syaitan. It's freaking 6 in the morning and I have no idea why the hell I am so tensed up. 

Aku cuba merasionalkan setiap kata. Aku cuba mencari silap tetapi tiadalah satu pun yang terlihat. Hanya pandangan sepi yang berbalik kepada diri aku, seakan puas melihat aku begitu cepat bersikap panas hati lalu hampir hilang kewarasan dalam berfikir. 

Aku perlu rasional dan itu sahaja penyudahan yang paling sempurna untuk pertengkaran dengan diri sendiri pagi ini. Suka atau tidak, aku tidak boleh terus menutup mata atau hati, kerana inilah dunia - dunia yang bukan dicipta hanya untuk aku. 

Aku hampir terlupa bahawa dunia ini macam-macam. Dunia yang mengikut acuan seperti yang aku inginkan hanyalah dunia aku sendiri - dunia khayalan yang aku ciptakan - sempurna, tiada cela, tiada sakit, tiada iri hati dan kegilaan yang mendukacitakan.

Pukul 6 pagi juga memaksa aku mengait kembali satu-persatu buah fikiran yang telah tinggi meranum di atas sana - meranum masak dengan penuh calitan kekotoran dan penyakit yang bermacam jenis - yang jijik lagi menjijikkan. Aku mengait noda hitam yang galak bercambah ini bukanlah untuk digunakan, sebaliknya untuk dimusnahkan. 

Monday, September 14, 2015

Fitrah

Aku sedar bahawa aku bukanlah yang terbaik. Jauh sekali dari menjadi yang paling menyenangkan hati. Aku cukup faham kekurangan diri yang terlalu banyak ini. Bukanlah aku tidak cuba untuk memperbaiki diri, tetapi kadangkala aku tidak terlepas dari lalai lalu melakukan silap yang akhirnya mengguris dan melukai hati orang yang aku sayang. 

Jujurnya, aku cukup takut jikalau orang akan berjauh hati dari aku. Hati manusia ini Tuhan jadikan ia supaya boleh berbolak-balik. Ada masa dan ketika, ia penuh dengan rasa yang indah-indah. Ada masanya juga hanya perasaan yang sebaliknya melanda. Cuma apa yang aku harapkan, perasaan yang indah-indah ini kekal selamanya dan hati ini suci dari sebarang noda hitam walaupun setitik. 

Demi Tuhan, itu satu permintaan yang cukup besar. Sejauh manakah aku dapat terus mengecap rasa bahagia ini? Adakah Tuhan meredhai apa yang aku lakukan ini? Mungkin aku harus bermula dengan-Nya. Tidak. Bukan mungkin lagi, tetapi sudah satu kemestian. 

Aku juga berharap supaya segala salah dan silap aku dimaafkan, kerana aku terlalu jauh dari sempurna. Bukannya aku tidak mahu ke arah kesempurnaan, atau paling kurang ke arah yang menyenangkan hati, tetapi keadaan tidak membenarkan aku untuk bebas mencorakkan jalan menuju bahagia sebagaimana yang aku mahu. 

Sungguh, jalan kebahagiaan itu tidak pernah mudah. Walaupun begitu, aku ingin membuka laluannya bersama dengan orang yang aku sayang. Biarlah payah, biarlah penuh duri; tetap akan aku tempuhi. Bukan kerana aku kesunyian dan bukan juga aku ingin meniru-niru orang lain, tetapi sudah menjadi fitrah dan cukuplah dia yang menjadi fitrah buat diri aku. 

Terima kasih kerana memahami. 
Terima kasih kerana sudi menerimaku seadanya.
Terima kasih untuk segalanya.

Friday, September 11, 2015

#7

Ada benda yang aku nak tulis, tapi banyak kali aku tangguhkan. Mungkin sebab masa kurang sesuai, atau aku tak berapa pasti macam mana aku nak tulis pasal tu. 

Sebenarnya aku nak tulis pasal bahagia. Bahagia yang semua orang nak, tapi tak semua orang boleh dapat. Dan bahagia yang semua orang boleh dapat, tapi tak semua orang nak. Pening? Don't be. Sebab aku baru je pening semalam. Dari tengahari sampai ke malam. Aku tak tahu kenapa aku pening. Pening yang boleh tahan merisaukan aku sebab aku rasa macam nak tumbang je time cycling petang semalam. Maybe sebab aku tak cukup tidur.

Ok dah jauh melalut. Back to the topic iaitu bahagia. Aku percaya bahagia tu ada yang kena cari, ada yang datang sendiri.  Tak kira la apa cara sekalipun, yang penting kena pandai kekalkan bahagia tu. Biar la ombak datang membadai bahtera, perjalanan menuju ke pulau impian harus diteruskan. Biarlah karam bahtera dihempas badai, bot keselamatan dan life jacket masih ada untuk digunakan, demi mengejar cita-cita suci menuju bahagia abadi. 

Okay aku tahu aku melalut lagi. Dan aku tak nak back to the topic dah sebab sebenarnya aku mengantuk dah ni. 

Sekian.

Wednesday, August 26, 2015

lara

aku mengadu kepada ombak supaya memadamkan lukisan lara yang telah aku coretkan semalam di pasir pantai. aku berharap ombak pagi telah memadamkannya, lalu membawakan aku kerang-kerangan cantik dan unik sebagai cenderahati untuk meredakan sedikit duka.

tetapi ombak pagi tidak memadamkannya. lukisan lara yang aku coretkan malam semalam masih terhampar di bawah sinar mentari. butiran pasirnya berkemilau disimbahi cahaya, menyilaukan - seakan-akan mengejek diriku sambil berkata, "hey, lihatlah apa yang kau lukis di atasku ini. kau puas mencontengku?"

aku menangis. dalam teresak-esak, aku memanggil-manggil ombak pagi, menyeru namanya berkali-kali - nama yang aku sayang, nama yang aku sangat rindukan. namun sia-sia. ombak pagi tidak menyahut panggilanku. pantai pagi ini sepi, sunyi dan tidak berpenghuni. hanya aku yang berteleku di muka air yang tenang.

aku memanggil-manggil angin. mungkin angin dapat membantuku mencari di manakah perginya sang ombak. tetapi hampa. tiada jawapan yang diberikan. permukaan laut begitu tenang. tiada angin, tiada ombak. aku hanya bertemankan hamparan laut yang dingin dan pasir pantai seluas mata memandang.

"ombak tidak akan memadamkan kesedihanmu. kau harus memadamkannya sendiri - dengan air matamu."



Tuesday, August 25, 2015

dunia kedua

dunia kedua
datanglah
aku menunggumu
di rekahan pintu dinihari
di belahan ufuk paling jingga
dalam renyai dingin
dan angin laut
yang meniupkan lagu sepi

dunia kedua
muncullah
untuk pertama kali
dan untuk terakhirnya
belailah pagi dan malamku
bersama selimut putih
di atas awan tinggi
di balik langit pekat
bersulamkan senyumannya.

Thursday, August 20, 2015

I just want the world to accept me the way I am; for who I am.
Okay maybe not the world, but just a few persons who really matter to me.
And that is a big ask, I know.
Since I don't really live by the rules anymore.
And I really hate most of the things that I see everyday.
There is no positivity left in them. They don't see me the way they usually do anymore.
It hurts me. To them, I am a different person? I don't know. Maybe. But that's fine. Really.
I don't really care what people want to say or judge anymore, because I don't live for them anyway. And they don't have a clue what I am going through.
All they know is, I am such a pussy. Or a dick.
Well, say whatever they want to.
I am just going to smile, albeit a bitter one.

Thursday, July 30, 2015

Kebiasaan yang semakin hilang dan menjauh, tapi belum sampai tahap dilupakan
Kebiasaan yang pernah aku suka

Kebiasaan yang aku pernah bersungguh-sungguh pertahankan, sampaikan semua yang lain aku rasa begitu jelik dan aneh
Kebiasaan itu, yang sekarang telah hampir terabai namun masih ada sisa-sisa ingatan

Dalam gelap ia datang, dalam terang ia sembunyi
Oh, kebiasaan itu
Jangan pergi dahulu
I didn't attempt the usual short hill climb to the lighthouse.
I didn't do any new personal speed record .
I didn't even go to the beach proper.

I planned to do the standard 60 km route. But that didn't materialize due to lack of fitness.
Heck, I managed to cramp my calves on my first proper ride after almost 10 months of not riding.

Cycling is painful.
Battling coastal headwind is a hell of suffering.

Sunday, July 12, 2015

Nowhere

"Kalau dia dah nak pergi dari hidup kau, kau boleh halang tak?"

Satu soalan yang telah aku jangka terpacul dari mulut H.

"At least aku boleh cakap yang aku tak nak dia pergi. Tapi aku faham kenapa dia nak menghilangkan diri terus. Kadang-kadang aku rasa dia memang sengaja ignore aku supaya aku benci dan tak cari dia lagi. Tapi dia silap, perasaan benci takkan pernah wujud."

"Kau tak perlu lupakan dia sekarang, Z. Biarlah dia yang lupakan kau. Sebab automatik kau pun satu hari nanti akan perlahan-lahan ignore dia secara tak sedar."

"Honestly aku sedih sebab friendship ni akan berakhir dan aku tak mampu nak ubah apa-apa lagi. Salah ke aku ada someone in my life? Perlu ke dia nak lari dari semua ni? Kenapa tak stay friends je?"

"Z, kau kena faham. Dia buat semua tu bukan sebab dia cemburu, tapi lebih kepada nak kau hidup tanpa dia. Aku tahu kau dah lama terbiasa bila dia ada. But the time has come for you to live and embrace this life with someone else. She is still your friend cuma kau kena faham yang kau pun akan buat benda yang sama kalau kau berada kat tempat dia. Kau faham kan?"

"Yes. Thanks H."

"No problem."

"By the way, langit petang ni cerah. Where are we going?"

"To nowhere!"

Wednesday, July 8, 2015

Di setiap rindu yang tak terucap, ada manisnya.
Di setiap kata yang tak terungkap, ada maksudnya.

Rasa ini, rasa yang perlu dihargai.


Monday, June 29, 2015

Terima kasih kerana menitipkan rasa yang pernah dilupakan.
Terima kasih kerana hadir walaupun cuma beberapa ketika.
Terima kasih untuk semuanya.

Thursday, June 25, 2015

Biru

"Laut ini sungguh biru. Biru yang paling cantik, paling indah dan paling tenang pernah aku saksikan."

"Begitukah? Bagaimana pula dengan langit membiru di atas sana?"

Dia merenung lama ke arah langit di hujung horizon. Cukup lama untuk membuatkan aku meneka isi fikirannya.

"Aku pilih biru anak matamu."

Pandangannya masih tertumpu ke arah birunya langit petang itu. Gumpalan awan terapung indah dan bebas bergerak seraya haluan angin.

"Tapi anak mataku coklat. Seperti kamu."

"Shhhh..." Dia berisyarat tanda menyuruh aku diam. Aku hanya tersenyum.

Pesawat

"Eject."

"Eject la bodoh!" Aku separuh menjerit. Geram dengan sikapnya yang begitu cool di saat pesawat kayu buatannya sendiri mahu terhempas.

"Kau eject dulu! Aku cuba selamatkan kapal terbang ni!" 

Dia berdegil untuk terus mengawal pesawatnya yang berpusing-pusing tanpa arah di udara. Asap berkepul-kepul keluar dari enjin di bahagian hadapan. Aku yang berada di tempat duduk penumpang ternampak percikan api di dalam kekalutan itu. Bau minyak terbakar menusuk rongga.

"Dah terbakar ni! Tak boleh buat apa! Keluar la gila!" Aku bertegas supaya dia keluar dan menyelamatkan diri.

"Shit! I'm out!"
 
"Me too!"

Dia akur. Pesawat ketiga buatannya jahanam. Terbakar di udara. Kabel minyak bocor di ketinggian 10 ribu kaki di ruang udara. Aku mengeluh, membayangkan dia sedang mencarut sambil memerhatikan pesawatnya terjunam ke hutan paya Jambu Bongkok pada petang yang malang itu.

Tuesday, June 23, 2015

SSRI

I have taken the medicine for about two weeks. I don't know how it makes me feel, honestly. It is a biological process which happens in my brain supposedly, but I don't know whether it takes place or not. I just feel numb. I just want to live - like you, you and you. But for now, let me go fishing sleep first. Oh wait, that's already dying living. Great.

On a side note of my cousin's condition - Alhamdulillah, the tumor is benign, not a malignancy. So the focus now is to do some physiotherapy and let's see how things are going to progress. I told her about nerve grafting, but I'm not very sure about it though. Let's hope for the best.


Wednesday, June 17, 2015

Kelip-Kelip

Sewaktu aku bersekolah rendah, seseorang pernah memberitahu bahawa kelip-kelip kecil berwarna-warni yang muncul di depan mataku itu adalah malaikat. Kelip-kelip itu begitu magis bagi pandangan mataku kerana walaupun mereka ramai dan terbang secara perlahan, namun mereka tidak dapat ditangkap. Dan aku mempercayai kata-kata seseorang itu secara bulat-bulat tanpa sebarang soal. Aku lupa siapa yang memberitahuku perkara sedemikian. Ah, mungkin kawan sekolahku dulu. 

Kelip-kelip tersebut masih muncul sehingga ke hari ini, masih lagi setia bermain-main di segenap pandangan jikalau aku mengundang kehadiran mereka. Dan mereka juga masih belum dapat ditangkap. Kadangkala, mereka hadir secara rela dan tanpa dijangka. 

"Ah, begitu rupanya malaikat. Kecil, halus, berwarna-warni, berbentuk bebola, berputar dan bebas terbang di depan mata manusia tetapi tidak dapat disentuh mahupun ditangkap."


Tempat Jatuh Lagi Dikenang...

Kalau aku pergi lagi tempat tu, aku nak biarkan budak-budak tu panjat bukit batu tu dan turun ke belah satu lagi supaya diorang dapat jejakkan kaki dan tengok pantai yang belum pernah diorang sampai. Hari tu, diorang nak panjat tapi aku tak bagi sebab aku risaukan keselamatan diorang. Walaupun takde la tinggi sangat kalau panjat tu tapi aku still tak nak ambik risiko tu. Biarlah aku sorang je yang panjat dan ambik gambar. 

Lepas tu aku pergi lagi kat tempat tu untuk kesekian kalinya, tapi kali ni aku dah tak panjat ke sebelah sana. Keadaan air tak menyebelahi kitorang pada hari tu sebab air tengah pasang. Jadi kitorang tak dapat nak pergi ke hujung batu untuk ke tempat air dalam. Actually boleh je, tapi aku tak berani sebab aku bawak orang lain yang secara automatik menjadi tanggungjawab aku untuk jaga diorang. Jadi kitorang pacak je mancing kat tepi. Hasilnya? Spesies karang kecil-kecilan saja macam ikan timun tanda.

Tempat tu jugak adalah tempat kedua yang aku suka dan rancang untuk pergi lepak-lepak sambil makan goreng pisang dan keropok lekor suatu hari nanti. Tu pun kalau aku rajin la. Sebab biasanya aku akan bawak joran sekali dan terlupa perihal nak makan-makan sambil lepak tengok laut. 

Tempat pertama yang aku rancang untuk chill out adalah di tepian tebing Sungai Pimpin. Aku panggil tempat tu sebagai Okinawa sebab aku memang suka syok sendiri seolah-olah tempat tu kat Jepun. Walaupun tiadalah yang Jepunnya tempat tu, tapi tempat tu memang best dan menenangkan. Dah banyak kali aku pergi tempat tu dan memang tiap kali tu jugak la aku akan ambik gambar terutama gambar matahari terbenam. Walaupun kadang-kadang aku tak dapat ikan sekor pun kat situ tapi aku balik puas hati sebab tempat tu memang sangat mendamaikan.

Aku pun tak tahu kenapa aku cakap pasal dua tempat ni. Mungkin aku rindukan tempat-tempat ni la agaknya.



Tempat pertama

Tempat kedua


p/s: Aku maybe dah upload dan cakap pasal tempat ni dah banyak kali. Countless dah. Sebabnya aku dah takde stok gambar baru nak bercerita.

Saturday, June 13, 2015

The Girl In Me

She protested, showing her disagreement. She is clearly not amused. But she stayed silence all this while, not really knowing what to do. Maybe the silence was the answer to everything, she reckoned. And it started to ring true to her sense. 

She just didn't like it.



Saturday, June 6, 2015

Kuih

Lepas tu kan, dia sedar yang sebenarnya semua tu berlaku hanya dalam kepala dia je. Segala laut, ombak, pantai, sunset, pulau, summer, monsoon, aiskrim, keropok lekor, mee goreng, nasi lemak semua-semua tu la hanya berlaku dalam kepala dia je. Dah banyak kali dah aku cakap kat dia, jangan dengar lama-lama sangat lagu tu, nanti merosakkan pemikiran. Tapi dia degil, nak jugak dengar. Lepas tu bila bangun pagi tengok cahaya matahari dan selepas beberapa perbualan telefon, segalanya balik ke asal. Aku dah cakap dah. Tapi orang degil memang macam tu. Nak berkhayal sangat tinggi-tinggi sampai ke langit, lepas tu bila reality strikes, jatuh menjunam macam layang-layang carik - jatuh terpacak bukan ke tanah, tapi ke kepala sendiri.

Ha, tapi takpe la. Nak buat macam mana. Semua orang akan rasa pengalaman macam tu. Laut tak selamanya berombak kuat. Angin tak selamanya kencang. Ada masanya dia akan tenang, setenang air batu campur depan padang bola kampung saya.

Lagi satu, dia pernah cakap kat aku yang perbezaan tak perlu dicari, tapi perlu dirasai secara perlahan-lahan. Suka, syukur. Tak suka, ubah dengan cara yang berhikmah, bukan dengan cara kasar dan memaksa. Kalau buat kuih dengan tergesa-gesa, manakan mungkin kuih itu akan menjadi kuih yang enak, lazat dan power? Kena la buat dengan hati-hati, cermat, teliti dan penuh dengan kasih-sayang bersulamkan hati yang ikhlas. 

Sebenarnya post ni aku tak tau dia nak pergi mana. Boleh cakap bye-bye dah ni.

Bye la gila!

Friday, June 5, 2015

Conscience



I wonder how crazy you can be.
Are you as cray cray as I am?
I hope so. More is better.
The more, the merrier.
So that we can run together, 
straight into the crashing waves, 
without having to look back.

I wonder whether you are lost,
in finding your own happiness.
Because I once was.
Then I told myself to create one.
That one happiness.
And that perhaps was the most useful advice,
a gift, 
I have ever given to myself.

Wednesday, June 3, 2015

The Tourist // Radiohead

 

It barks at no one else but me
Like it's seen a ghost
I guess it seen the sparks a-flowing
No one else would know

Hey man slow down, slow down
Idiot, slow down, slow down

Sometimes I get overcharged
That's when you see sparks
You ask me where the hell I'm going
At a thousand feet per second

Hey man slow down, slow down
Idiot slow down, slow down

Hey man slow down, slow down
Idiot slow down, slow down

Much mess. Such lost. Waiting for the way out.

Saturday, May 30, 2015

entanglement

one day, you're going to hate me. maybe even more than that. because time will shape things very slowly and evenly and then you're going to realize that everything is not going to be smooth sailing as you expected them to be. and you will hate yourself too because of letting yourself being entangled in this kind of mess. i will be there, staring blankly as usual at the earliest dawn breaking at the horizon, and i wonder where you're going to be at that time. perhaps you're going to be a mangled creature lying lifelessly on the edge of sanity, regretting the whole misadventure you've undertaken with your whole heart all this while. i will be giving my hands for help but of course they are of no use because they are not what you want anymore. you might even come to a point where i am going to be a despicable heartless person you've ever met in your life. 

-
-
-

and then i heard a soft whisper, gently caressing me in its own beautiful way.

    "i'm here. for ever."









In the end, everyone wants to be happy.
 

Sunday, May 24, 2015

I Prefer Not To Be Engulfed In That Kind Of Mood Because I Am Just Not Good At It

Three or four years ago, I was the first one to say 'I miss you' when I missed that someone. But now things have changed - a whole lot. Whenever I miss that someone, I just go to YouTube or my iTunes and then listen and sing along to some few good songs, just to vent that missing feeling, and just to get a grasp of what I am supposed or not supposed to feel. I know I am not allowed to have that kind of feeling anymore because of some hocus pocus principles I made up a few moons ago. I don't want to get stuck into something bigger later on because you know, I am not the kind of guy who is good at those stuffs. 

I prefer cats, and nature. Even though cats hate me and nature is going to drown me the moment I take my first step towards it.

Cats are love. Cats are life. So does nature.


p/s: Hey, I lost 2 kg.
p/s/s: No, I'm not happy with my body.
p/s/s/s: I'm hungry. I want a large hawaiian pizza.



Saturday, May 23, 2015

kadang-kadang, bila kau dah terlalu rosak, kau tak perlu bereaksi lebih-lebih sangat. cukup sekadar senyum pahit, ambil headphones dan layan lagu yang kau mahu sepuas-puasnya. kau mungkin mahu mencari tuhan di pengakhirannya.

been addicted to this song now. my current favourite.

Pandai Besi - Laki-Laki Pemalu

Thursday, May 21, 2015

Cita-Cita

Bukan cita-cita saya lagi.

Cita-cita saya hanyalah ingin hidup di dalam hutan gunung-ganang, di tepi laut, di lembah hijau, di sebalik flora dan fauna yang saling bergantungan antara satu sama lain di dalam ruang udara segar tanpa dipengaruhi perasaan tamak, cemburu dan dengki manusia.

Tuesday, May 19, 2015



Rebab.

Aku terpesona dengan alunan bunyi yang keluar dari alat muzik tradisional itu. Aku mula terfikir untuk memiliki sebuah rebab. Entah dari mana akan aku dapatkannya tidaklah aku ketahui. Mungkin di kedai alatan muzik di Kelantan. Mungkin di rumah seorang tua yang masih lagi gigih menghasilkan rebab untuk generasi turun-temurun. Bagi aku, bunyi yang terhasil dari gesekan tali rebab itu adalah sangat indah, disulami cerita hikayat Melayu-Hindu, berunsur misteri dan mempunyai elemen magis purbakala. Apatah lagi kalau diiringi dengan cerita rakyat yang didendangkan oleh seorang Tok Selampit.

Kemudian aku terfikir alangkah indahnya jikalau ada pengarah filem yang ingin menaikkan kembali martabat muzik tradisional dengan menerbitkan sebuah filem yang elemen utamanya berkisar mengenai muzik tersebut dan segala macam budaya Melayu yang wujud di sekelilingnya. Dan Dain Said (pengarah Bunohan) adalah pengarah yang sewajarnya diberi tugas sedemikian.


Sunday, May 17, 2015

Aku tertarik dengan perempuan yang lagi berusia dari aku. Mereka lebih matang, tidak pentingkan diri sendiri, selalu berfikiran terbuka dan mengambil kira faktor sekeliling sebelum bertindak dan macam-macam lagi. Mereka juga tidak terpengaruh sangat dengan trend semasa yang unnecessary. Mereka juga tidak overly-attached dan romantik yang memualkan. Everything reminds me of my ex.

A New Affair


So I have bought this electric bass last Sunday. I have been wanting a bass for so long (and an electric guitar too), and I think now is the right time to acquire one. So here it is, a Yamaha BB425. It is an entry level bass, but this is more than enough for me. Gonna explore it soon. Except I don't have an amp yet. I am aiming to get a Hartke HD25.

My inspirations are Steve Harris, Colin Greenwood, Billy Sheehan, Victor Wooten and Marta Altesa - just to name a few.

Wednesday, May 6, 2015

7 bulan tak memancing.
7 bulan tak berkayuh.

*senyum sambil menangis*

Thursday, April 30, 2015

One of the best trekking blogs I've ever encountered. Love its Hawaiian Travels section. And of course the Anime Pilgrimage.

/https://punynari.wordpress.com/2013/05/25/mokolii-island-chinamans-hat/

Sunday, April 26, 2015

Evangelion

From left to right: Kaworu Nagisa, Rei Ayanami, Mari Illustrious Makinami, Shinji Ikari, Asuka Langley Soryu

Even though NGE is one of my favourite anime series, I don't recommend people to watch it. The content is somewhat not suitable for average viewers.

Saturday, April 25, 2015

Sunday, April 12, 2015

I am not a proper audiophile. I don't even own any headphones amp. The most I could call myself is just an audiophile wannabe. That is pretty much correct since I am all getting tired of listening to shitty music quality the Internet has offered us these days. The likes of mp3, mp4, and what not. I know there are some FLAC-quality music lurking around in the Internet but heck, nobody gives you those files for free. You have to pay even for a dollar. And being a student, I have no credit card whatsoever to deal with those stuffs. And then there is this dark, not-so-illegal thing called as torrents. And I think I am pretty much safe then. Nothing to worry anymore. Deal is considered done. But then, not so fast; as my Internet connection whispers to me. I can't torrent anymore and I'm just here, listening to old crappy quality music. I need some music CDs again I guess.

Tuesday, April 7, 2015

Setiap inci tubuh wanita itu diratah dengan penuh serakah. Tiada satu cebisan daging ditinggalkan. Tiada satu titik darah dibazirkan. Kecuali rambut, tulang-belulang keras dan lemak. Yang lain semuanya dimanfaatkan dengan teliti dan berhati-hati. Usahanya selama tiga bulan setengah membuahkan hasil. Dia kenyang dengan hasil santapannya pada kali ini. Terlalu kenyang sehingga dia tidak mampu lagi hendak bangun membersihkan pakaiannya yang penuh dengan percikan darah wanita tersebut dan darahnya sendiri. Sisa-sisa lemak putih kekuningan yang terpercik bergantungan, terbuai liar masih utuh melekat dan mengering di setiap sudut pakaiannya. Dia hanya membiarkan kerana dia tidak begitu menggemari lemak sebagaimana daging dan darah. Dia sendawa tenang sambil bersandar di dinding, cukup puas dengan santapan lazatnya pada hari ini. Bilik yang kian hanyir itu menjadi saksi segala-galanya.


Sunday, April 5, 2015

Holawest

I glanced at her, lazily. She was there, sitting on the bench, facing rows of roses her mother had planted a few weeks back. The roses were pinkish red, as red as her blushing cheeks glowing in the hot evening sun she was bathing herself in. I didn't know what she was thinking, as her smile seemed to be drawn to the roses. Perhaps, she was daydreaming. I couldn't quite figure it out especially these few days. She was acting weirdly for quite some time; like something was bothering her so deep in her conscious mind that nothing can shake her thoughts. At times, I thought she was lost in her own world.

I noticed her dumping old diaries - one of the things she kept dearly in her collection - in the thrash bin a few days earlier. She even stopped her daily jog since last two weeks. This sudden changes were weird indeed. Something was clearly not right.

"Let's go out tonight. I have been wanting to eat some good steak since last week."

"Holawest?" She asked, without looking away from the roses she had been staring at.

"Yes. Do you have any other place that serves good steaks? We can go there."

"Oh come on. Holawest is the best place. We both know it."

"Alright then. 8 pm."

"Sure."

I chose to invite her to dine there simply because the atmosphere is good - apart from the food of course. Facing the beach, gentle breeze that lazily sweeps our faces while enjoying the good food under the dark sky adorned by thousand of stars. And the place is not too crowded. What more can I ask for? The ambience is just perfect for us.

"You know, if you have something you want to share with me, you can just tell. You look like you are in your own world these days."

"I have been in my own world since forever." She smiled drearily, looking bored, as if I have been asking the same question again and again for these few days.

"I know. It's just I have noticed a few changes in you quite recently. You can just open up to me if you want to."

"There is really nothing happening. I just need a new air."

"Well, that explains a bit." I chuckled, not really understanding what she said.

"You know. I have been avoiding the park I usually go to. There are too many guys there, not jogging but staring at girls. I have been thinking of doing something else. Like cycling."

"I see. Now that really explains it."

"Is the steak good?"

"It is. Have a bite." I shoved it to her. 

"Nah, I want to have mine. I'll order one to eat at home later."

"Goodness. You are already full with pasta. There is no way your stomach can fit another meal."

"I know I can. I always know I can. I will exercise later for this extra calories. Been dreading to do some stretch, but always ended up doing nothing at mother's colourful lawn."

We both giggled, as the waiter came to our table to take her order.

"So when can we get your bike to get rid of your extra calories?"

"Tomorrow, can I?"

"Tomorrow it is."

"You have other things you want to know about, right? I knew it already. Mother has told me you have been asking her about the diaries I thrashed."

Now the table has turned.

"Well, I didn't really throw them away. I collected them back the other day. The past needs to be embraced, not dreaded upon. You taught me how." 

Her eyes glistened bright under the dim reflection of lights, accentuated by her glowing infectious smile - satisfied with how she diminished my doubts. I was lost at words for a few seconds there - just displaying her my mixture of emotions - of relief and heartfelt warmth - which were what I had been looking for in these few days. 

"So, any more doubts, sir?"

"No ma'am. You read my mind too well."

And she glorified herself with her self-satisfied smirk across her face while finishing her last sip of drink.



Friday, March 27, 2015

Anhedonia ini membuatkanku mempersoalkan kewajaran untuk menghargai kecantikan dan kesenian buatan manusia. Contohnya, kecantikan dan kesenian seni bina sebuah rumah kayu tradisional yang berteraskan unsur alam, ataupun sebuah bangunan moden yang sarat dengan elemen kontemporari dan minimalis. Wajarkah aku mengagumi seni bina sedemikian? Wajarkah aku mengagumi seni ciptaan manusia? 

Dan ini juga dapat diaplikasikan kepada bidang keseniaan ciptaan manusia yang lain seperti karya lukisan. Apakah motif mengagumi kecantikan sesebuah karya yang dihasilkan manusia? Bukankah ia sangat superficial, tidak natural dan merupakan imitasi dari apa yang mereka lihat malah ia adalah interpretasi minda mereka? Bukankah itu semua dibuat-buat kecantikannya? Apakah itu cantik? 

Bukan itu sahaja, kekaguman terhadap kecantikan barangan ciptaan manusia juga membuatkanku tertanya-tanya akan asas kewajarannya. Kenderaan mewah yang cantik? Pakaian yang cantik? Malahan, senjata dan alatan perburuan yang cantik dan elok buatannya? Apakah itu cantik? Dan apakah pula elok? Wajarkah kita mengaguminya lalu menyukainya? Patutkah kita melatih diri untuk menyukai hal-hal sedemikian?

Aneh bukan? Mungkin hanya aku yang mempersoalkan hal sebegini. Ahh, anhedonia ini memang aneh agaknya. Ataupun aku sudah hampir menjadi gila barangkali.



*Reblogged from Facebook

Saturday, March 14, 2015

2 months later and I am still alive. I survived despite the rebelliousness in me.

Kalau nak kira perkara yang malang, memang ada lah. Oh well, siapa yang hidupnya perfect kan?

Tapi orang kata, count the blessings, not the curses and problems.

Ingat tu, count the blessings.

Oh, and don't look back.

Sunday, January 11, 2015

Of Dormancy And Manifestation

I haven't tweeted much lately. I am more comfortable to made posts on Facebook, because I feel noticed there. I feel appreciated. And I feel good about it. It is not like I am seeking attention or some kind of recognition, but I just feel I can write more stuffs there and feel good about it. Even so, it does not in any way means I feel left out being on Twitter. It is just I have made it dormant for the moment. I am still there, but just being a spectator most of the time. This blog is also one of the victims of my dormancy for the time being.

Ala sebenarnya aku malas nak tulis. Lepas tu aku takde idea. And my life right now is pretty much in mess. Oh, I love being in mess, am I?

Okay back to the topic.
Wait. What was the topic again?
Ah, screw it!

Okay, I am liking this one doll. Not one but two. And heck, they are pricey. But they are super nice and good looking so why not? And someone says I am creepy for liking those pretty dolls. For now, I am in the mood of liking them. So much that I posted pictures of them almost everyday on my Facebook. I hope I am not creeping people out.

But you know what? I love being called like that. I love the idea of being a creep. Creepy sounds so cool, don't you think? I mean, you haven't encountered many creeps, so be thankful for having me to add to your list. :p

Even so, it is not really a creepy thing honestly. It is just a manifestation of my loneliness.

Yes, I am lonely, and I am trying to outlive it the best I can.