Thursday, March 21, 2013

Sunday, March 17, 2013

So, Puteri Gunung Ledang dah kahwin dengan Sultan Melaka, akhirnya. 

Yey. Hepi ending for everybody. 

Meanwhile, somewhere on planet Earth, I just ride my bike like tomorrow is the last day I am going to live.

Yey, another hepi ending.


p/s: live life.

Tuesday, March 12, 2013

Pergi ke Jepun mana boleh macam tu je. Kena apply visa dulu kat embassy baru boleh pegi Jepun. Jadi cerita aku buat tu memang tak masuk akal.

Bye2 Ad & Zara.

Part 5

Perjalanan sudah memasuki jam ke 3. Lagi 4 jam sebelum mereka mendarat di Lapangan Terbang Narita.

"You tak cakap lagi kat I kenapa you berhenti kerja and datang sini." Zara memulakan sesi soal siasat.

"Well I bagitau you once kita sampai nanti okay."

"Promise me." Zara dah pandai main promise-promise pulak. Kenangan lalu mengusik jiwa Ad. Perkataan yang sama pernah Zara ucapkan pada Ad suatu ketika dahulu. Ah, kenangan.

"Yes, dear. I promise. Pinky promise." balas Ad sambil tersenyum. Zara mengukir senyuman kecil, menampakkan barisan giginya yang tersusun rapi.

"Ad, I nak tidur kejap. Rasa mengantuk pulak."

"Okay. Jom. I pun macam mengantuk jugak ni." Ad tipu. Dia masih belum mengantuk.

"I tidur dulu. Apa-apa nanti kejut kay? Nite Ad."

"Okay. Nite Zara."

Zara tidur dengan begitu lena. Biar turbulence datang menggoncang kapal terbang, Zara tetap lena seperti tiada apa-apa yang berlaku. Ad pula, masih lagi tidak mengantuk. Ad hanya menilik wajah gadis yang berada di sebelahnya itu. Gadis yang pernah satu ketika dahulu singgah dan bertakhta di hatinya. Ah, cinta monyet Ad, cinta monyet.

Ad rasakan masa berlalu begitu perlahan. Tiada siapa lagi hendak Ad bualkan bersama. Zara telah lena dibuai mimpi barangkali. Akhirnya Ad mengambil keputusan memejamkan mata dan membiarkan fikirannya melayang.


Part 4

"I don't trust you. You main-main jugak kan? Nama tu you dah tukar kan? Entah-entah number mama you yang you letak nama 'Hubby' tu. Geli weh. Please la. Geli la Zara. Hahaha." Ad menggelakkan Zara tanpa berkira-kira lagi. Ini adalah satu lawak jenaka baginya. Cubaan Zara untuk menipu Ad gagal sama sekali. Ad memang pandai membaca perwatakan Zara.

"Ye la. I takde boyfriend. I single. I tak laku. Takde orang nak."

Uiks. Bunyi lain macam je Zara ni. Tiba-tiba emosional pulak dah.

"Er, no la Zara. I mean, erm. I don't mean to say that. I just want confirmation je. No. I mean I just nak tahu je. Tu je. Nothing more." Ad pulak gelabah sekarang. Hamik kau. Sape suruh buat perempuan emosional atas flight ni? Pandai-pandailah pujuk.

"It's okay." Zara senyum kelat. Lagi kelat dari kopi yang Ad request dari pramugari tadi.

"Hmm. So.." Ad kebuntuan idea. Mati akal. Dah lama tak menjalankan sesi pujuk-memujuk kaum wanita membuatkan Ad sedikit gelisah apabila berhadapan dengan situasi seperti ini. Ad raba sesuatu dalam poketnya, lalu mengeluarkan gula-gula berangin Kiss Me perisa cengkih dan menghulurkannya kepada Zara sambil buat muka seposen.

"You nak I kiss you ke apa ni?" Zara cuba berlawak meredakan keadaan.

"Come again? Haha."

Part 3

"Eh you bagitau tak boyfriend you yang you nak pergi Jepun ni?" Ad tiba-tiba bertanya soalan cepumas, mengumpan.

"Ha'ah I baru je call tadi borak dengan dia masa kat kedai buku kat airport tadi."

"Oohh okayyy". Ad buat-buat cool dan okay.

"Kenapa tiba-tiba tanya pasal boyfriend I?"

"Takde apa. Tanya jer. Hehe."

"Ye la tu. And your girlfriend pulak? You dah inform dia ke?"

"Tak. Nak inform apa nye. Dia memang ikut sekali." Selamba Ad menguji gadis tersebut.

"Ha? Dia ikut sekali? Betul ke?? Ad, really?!?"

Gadis tu dah gelabah semacam. Muka gadis tersebut berubah. Ad hanya bersahaja. Riak wajahnya selamba.

"Ye, dia ikut sekali."

"Ad you main-main kan?"

Ad mula tersengih. Ad memang cari pasal dengan gadis tersebut.

"Ye Zara, I main-main je. You kan tahu I ni single forever. Hahaha."

"Kau ni kan, sengal la. Jangan la main-main macam ni. Aku ni pantang la orang main-main macam ni. Ad please la."

Ad menghabiskan gelaknya yang bersisa. Muka Zara merah padam menahan marah yang sudah hampir reda. Ad saja mengenakan Zara. Tabiatnya dahulu masih lagi berbaki.

"And you pulak?"

"What about me?" Zara menjawab soalan Ad dengan soalan, kehairanan.

"You pun takde boyfriend kan? Jangan nak tipu I lah. I was your last kan? Hahaha." Ad selamba badak meng-up kan diri sendiri.

"Perasan. I ada okay."

"Okay, kalau you ada, tunjukkan bukti. Tunjuk call log or one SMS at least." Ad mencabar Zara.

"Okay."

Part 2

Perjalanan ke Tokyo mengambil masa sekitar 7 jam. Sekarang baru jam pertama di dalam flight. Gadis yang duduk di sebelah Ad semasa di airport tadi duduk bersebelahan dengan Ad di dalam flight. As expected la kan? Well, gadis tersebut dengan tekun membaca in-flight magazine yang diselitkan di poket belakang kerusi. Ad hanya memerhati, kurang berminat untuk membaca.

"Sejuk tak? Kalau sejuk I ambikkan sweater nak?" Ad bajet gentleman.

"Tak la. I halakan aircond kat lain. Tak sejuk sangat. Ok je." Gadis tersebut membalas sambil membelek-belek helaian majalah.

"Hmm okayyy."

Korang mesti tertanya-tanya kan apakah hubungan Ad dengan gadis tersebut? Actually gadis tersebut tak ada kena mengena dengan Ad. Girlfriend bukan, adik-beradik pun bukan. Sepupu? Pun bukan. Kawan biasa? Sikit-sikitlah. Tapi kenapa macam rapat semacam je ek?

Okay, begini ceritanya. Ad baru berhenti kerja. Gadis tu pulak memang kawan Ad pun. Dah lama kenal dengan Ad. Habis macam mana boleh pergi Tokyo sama-sama pulak?

Okay, gadis tu actually nak pergi jumpa adik dia kat Tokyo. Saja jalan-jalan makan angin. Kebetulan naik satu flight dengan Ad. Masa check-in terjumpa Ad dan dia mintak nak duduk sekali dengan Ad. Ad tak kisah. At least ada jugak teman berbual sewaktu dalam flight nanti.

Tapi macam rapat je Ad dengan gadis tu? Macam gadis tu ada apa-apa je dekat Ad?

Well, itu kisah silam. Semasa di sekolah menengah, Ad penah bercouple dengan gadis tu. Tak lama pun, dalam 6 bulan je lepas tu break sebab Ad kena pindah sekolah lain. Jumpa tak jumpa masa masuk uni, tapi tak kapel just kawan camtu jer and keep in touch gitu-gitu je lah sampai la sekarang.
Dan adalah sesuatu tak menghairankan gadis tersebut macam gedik sikit dengan Ad sebab gadis tersebut memanglah suka menggedik dengan Ad atas alasan-alasan yang kurang pasti. Nak kata Ad hensem, takde la hensem. Nak kata berduit, pun tak jugak. Ad pulak memang dah kenal perangai gadis tu, jadi Ad layankan aje lah. Well, that girl is his school-time ex. Maybe masing-masing masih simpan perasaan sesama sendiri, who knows kan? 

Part 1

Ad sudah bosan dengan kerja harian dia. Hari-hari jadi kuli kena marah kena tengking dengan bos. Semalam Ad hantar surat berhenti kerja. Hari ini Ad sudah berhenti. Ad sekarang berada di LCCT. Di tangan Ad ada dua keping passport dan dua keping tiket ke Tokyo. Di LCCT seperti biasa, ramai orang. Flight lagi sejam. Ad hirup air Coke yang dibelinya tadi.

"Haish, lama pulak dia ni. Kata pegi toilet, ni dah 20 minit tak siap-siap lagi. Sah pergi kedai mana-mana dia ni." Ad berkira-kira di dalam kepala sambil memejamkan mata melayan kepala mendengar lagu.

Tidak semena-mena bau perfume Chanel No. 5 semerbak harum menusuk ke lubang hidung dan sinus Ad. Sungguh kuat sekali sampai Ad rasa nak tersedak. Minah ni mandi perfume ke apa? Ad serius tak suka bau perfume tersebut. Baunya bukan taste Ad.

"Are you serious Ad?" Gadis di sebelah Ad tiba-tiba mengajukan soalan yang Ad memang sudah pasti dalam benaknya.

"Tak, I main-main je. Nah amik tiket you ni ngan passport sekali. I nak balik rumah la. Rasa nak main game pulak. Eh tak, I lapar nak gi mamak jap." Ad selamba menjawab soalan tersebut dengan muka yang serius.

"Ad, elok-elok la!"

Satu cubitan singgah di lengan Ad.

*********
Okay. I got it. 


Sunday, March 10, 2013

The news from kampung left me uneasy.

May Allah ease all of us.


Friday, March 8, 2013

I Watched This Live



I want to be in a place where I open the windows and I can see coconut trees amidst the lovely evening rays of sun, where the birds are chirping happily, and the kids are running and playing kites at the grass field. I want to be in a room where my tea and cream crackers are served with lots of love and where the smell of my favourite potpourri permeates the whole room of mine. And oh, the curtains and the mattress and the pillows are all white too, giving the ambience of soft, calm, peace and of course, never ending love.

What the heck.


it's good to see things are getting better for them.

perhaps, the world will be a better place without me.
 
This never fails to make me laugh.


Thursday, March 7, 2013

dream island

i was at the beach last night. it was beautiful. the sea was gleaming with reflections from the moon and stars and the constellations in the sky. i've never been to such place before. i was amazed and fascinated by the beauty of the place. it was like in dream. well, it was a dream actually. i saw many islands too, though they're just silhouettes, near and far. and on this one faraway island, i saw some lights, perhaps from the chalets over there. and i thought of her. of how nice if she's with me at that moment. of my plan to bring her here to admire the beauty and the ambience this place has to offer.

what a dream.

Wish me luck Baby. I will embark on a very long and arduous journey.
We'll do the rest when I get back.

Take care.
at last, i did it.

Tuesday, March 5, 2013

Aiskrim goreng

Sim kad jenis lama dan jenis baru

Bulan terang

Dengan jersi baru Ciclista






Last day, only ride my mtb. My rb had a flat tire.





Not a very steep climb but I couldn't turn the crank to make my bike move.



RC boat





Part 2
























Part 1