Friday, December 27, 2013

For one moment, I feel nothing. Nothing at all. Except I have delivered that robotic kind of gesture when someone was saying something to you, and you didn't have any fucking idea on how to react. Those words thrown to you were probably not something bad, but you just couldn't be human enough to reply it with your sense of humanity. You just became something, uhh..inhuman. Something lacking of common sense, deprived of feelings and instincts. Something so artificial. Fucking artificial and straight from the textbook gesture kind of thing. If you know what I mean. It's like this; I was kind and sweet and flirtatious in nature and then you just threw your usual nice supportive words which I perceived and believed it to the core of myself, to be a "You just fucking go away and don't ever fucking disturb me. I don't want to talk to you." kind of thing.

I might be wrong though. So fucking wrong perhaps. I just don't know.

Saturday, December 21, 2013

Kadangkala jelas terasa sunyinya. Sampaikan aku boleh jatuh suka pada sekeping gambar - gambar manusia yang tidak wujud.

Sejauh manalah hati dapat lari dari hakikat insani. Selama manalah diri dapat bersembunyi dari realiti sebuah kehidupan.

Normal itu indah. Abnormal itu satu absurdity, yang bagi sesetengah orang sangatlah jelik.

Entahlah, aku cuba untuk menafsir abnormaliti itu mengikut acuan aku sendiri.

Selagi mana dapat lari, larilah dan jangan berhenti. Selagi mana dapat bersembunyi, lakukanlah dengan berani.


So much for everything.

 




Wednesday, November 27, 2013

Sunday, November 3, 2013

Puisi dalam video ekspedisi ke Gunung Tahan ni best. Climber Indonesia rasanya. Ada sesiapa tahu puisi ni dari filem apa?


Saturday, November 2, 2013

Ekspedisi

Beberapa hari kebelakangan ini, aku menjadi obses terhadap ekspedisi mendaki gunung. Satu minat yang aku rasa akan bercambah menjadi satu obsesi dalam masa beberapa tahun akan datang, jika masa mengizinkan, InsyaAllah. Aku tidaklah mempunyai pengalaman mendaki gunung. Yang ada pun hanyalah satu, iaitu semasa tahun 2003 ketika aku di tingkatan 3. Itu adalah ekspedisi mendaki gunung yang pertama aku sertai - ekspedisi mendaki Gunung Tebu. Ya, sepuluh tahun yang lepas dan selepas itu, tiada lagi aktiviti seumpama itu. Yang ada hanyalah menaiki bukit-bukit kecil di sekitar kampungku.

Bercakap mengenai hobi mendaki gunung, secara automatik kita akan diperkenalkan dengan segala kelengkapan yang diperlukan untuk melunaskan hobi tersebut. Salah satu daripadanya adalah beg mendaki. Orang putih panggil haversack atau backpack. Erm, rasanya aku pernah post dulu pasal backpack ni iaitu dari jenama Karrimor. Well guess what, sekarang aku rasa nak beli Deuter. Specifically Deuter Aircontact PRO 60 + 15. Enam puluh liter tu. Entah macam mana la aku nak pikul beg besar tu atas belakang aku nanti. Tapi kalau pendaki wanita pun boleh pikul sampai ke puncak Gunung Tahan, InsyaAllah dengan latihan yang sesuai tidak akan menjadi satu masalah.

Alang-alang menyebut Gunung Tahan, sememangnya aku mempunyai impian untuk mendakinya satu hari nanti. Gunung Tahan adalah gunung yang tertinggi di Semenanjung Malaysia, dan pendakiannya adalah lagi mencabar dari Gunung Kinabalu dan gunung-gunung lain di Malaysia. Paling cepat mengambil masa selama 4 hari dan paling lama 7 hari, bergantung kepada trek yang dipilih. Ada juga yang mengambil masa selama 8 hingga 9 hari, bergantung kepada keadaan cuaca dan kecergasan pendaki.


Aku sudah jatuh cinta sama ini beg. Cantik dan praktikal. Warna biru please.

Looks comfy enough for long trekking.
























Sumber gambar: Google Images dan adiman.net

Friday, November 1, 2013

Suasana

Aku mengantuk, penat dan sakit kepala. Entah kenapa, padahal jam baru menunjukkan pukul 8 malam. Aku membiarkan sahaja laptop dan lampu bilikku terpasang, dan kemudian aku merebahkan diri ke katil. Sambil berbaring memejamkan mata, aku dibawa ke suatu situasi yang tidak asing lagi bagi diriku. Suasana itu telah berulang kali datang tatkala aku sedang bersendiri ingin melayan perasaan. Ia tidaklah aneh bagiku, kerana itu adalah suasana yang aku inginkan, yang aku idamkan sejak sekian lama - satu suasana yang tidak mungkin akan berlaku kerana semuanya telah berubah. 

Kedatangannya tidak diundang. Kadangkala ia akan datang secara tiba-tiba, dan kadangkala dibawah perancanganku sendiri. 

Ia adalah satu suasana kampung pada musim hujan. Namun hujan telah reda. Yang bersisa hanyalah rintik-rintik kecil yang kelihatan di lopak-lopak air di atas jalan, di atas permukaan paya dan kawasan yang rumputnya ditenggelami air. Suasana sedikit berkabus, dengan berlatarbelakangkan bukit menghijau. Padang rumput yang ditenggelami air menarik perhatianku, dan kelihatan beberapa ekor bangau putih sedang mencari-cari makanan di situ. Air paya yang sejuk kelihatan deras mengalir laju menghala ke arah sungai. Aku meniti di atas jambatan kayu berbingkaikan besi yang masih utuh, sambil berpegangan tangan dengannya. 

"Sejuk?"

"Sejuk. Tapi best. Rasa segar. Udara nyaman. Macam dekat Cameron rasanya." Satu senyuman singgah di bibirnya tatkala menuturkan kata seraya matanya membundar bahagia. 

Sweater putih yang dipakainya tampak bersih dan begitu menyerlah di sebalik warna-warna alam - hijau padang rumput dan bukit, biru air paya dan langit dan putih bersih kabus bersama gumpalan awan - latar warna di sebuah kampung di Terengganu sewaktu musim hujan tiba.

"Nampak bangau kat sana?"

Dia menggangguk, matanya tersenyum kagum.

"Macam awak. Sama putih."

Monday, October 28, 2013

Rasa ini agak aneh. Membuatkanku anhedonic. Entah mengapa, saat diserang rasa itu, sebak datang merusuh laju. Tekak menjadi kering, dan seakan ada sesuatu yang sukar ditelan di tenggorokku ini. Nafasku menjadi perlahan, mataku membundar tepat ke satu arah tapi tiada apa yang aku nampak. Skrin komputer seakan menjadi kelam dan pudar dari pandangan. Selintas cahaya deras mencuri perhatianku sewaktu aku memejamkan mata. Tatkala itu jugalah satu dunia kelabu monotonous perlahan-lahan meresap dan menguasai pandangan - dunia kosong tidak berpenghuni, hanya aku dan seribu kekesalan kian menggunung.
 

Penulisan

Aku pernah bercita-cita untuk menjadi seorang penulis. Aku juga pernah mempunyai impian untuk menjadi seorang ahli muzik. Ahh, aku andaikan itu hanyalah angan-angan semata-mata. Tiada permulaan yang baik untuk aku kecapi kedua-dua posisi tersebut. Dan aku sememangnya tidak berbakat dalam bidang penulisan mahupun dalam bidang muzik. Dalam bidang muzik, aku sememangnya gemar bermain gitar dan menyanyi seorang diri. Jenis seorang yang suka bersendirian dan melalak secara perlahan mengikut irama lagu. Kadang-kadang terasa sedap secara syok sendiri, dan most of the time memanglah tak sedap. Well, pengetahuan aku dalam permainan gitar agak terbatas kerana aku hanya belajar secara sendiri. Masa rajin berbunyilah gitar, dan bila masa malas tiba, gitar hanyalah tempat mengumpulkan habuk sahaja. Dan hanya lagu-lagu yang sama aku ulang jika aku bermain. Tiada pembaharuan dan pencapaian. Manakala dalam bidang penulisan pula, sememangnya aku gemar menulis pada waktu senggang. Tulislah apa sahaja, cerpen murahan ataupun omelan dari hati. Tiada fixed genre. Oh ya, aku juga pernah berangan untuk menghasilkan satu novel. Tapi aku tidak mempunyai perancangan plot dan storyline terhadap ceritanya. Jadi, memang terkandaslah sampai ke sudah. Bak kata orang putih, if we fail to plan, we plan to fail. Jadi memang cerita tersebut sebuah cerita yang fail.

Untuk menghasilkan sebuah karya penulisan yang baik, tidaklah mudah. Aku tidak banyak membaca, tidak banyak menjelajah pelusuk negara mahupun mempunyai pengalaman yang menakjubkan untuk menjadi bahan penceritaaan dalam tulisanku. Jadi, agak terbatas apa yang dapat aku kongsikan dalam penulisan aku jikalau aku benar-benar mahu menjadi seorang penulis amatur yang serius. Lambakan novel-novel urban kontemporari atau dalam erti bahasa mudahnya, novel indie, sememangnya harus aku akui menjadi pemangkin sedikit sebanyak untuk aku menggilap bakat penulisanku. Eh kejap, bakat? Silap. Bukan bakat, tapi hanyalah omongan kosong di atas kertas mahupun di layar kaya. Jadi apa yang harus aku buat sebenarnya untuk meneruskan kelangsungan hobi menulisku ini, supaya menjadi suatu tulisan yang berkualiti, ada isi dan motif, bukan sekadar curahan aksara yang tidak mempunyai hala tuju?

Aku sudah tahu jawapannya.
Tiada orang yang tak nak kahwin dalam dunia ni. Kalau dia cakap dia tak nak kahwin sebab dia rasa lagi best hidup single dan nampak macam cool, dia tipu. Semua tu tipu semata-mata. Alasan macam tu memang tak boleh dipercayai. Come on lah, manusia mana boleh lawan fitrahnya sendiri. Memang manusia dah diset dan dikod untuk berperasaan dan berkeinginan untuk hidup berpasangan. Jadi kenapa bagi alasan yang tidak masuk akal? Well, tiada alasan yang masuk akal pun untuk seorang yang bujang untuk menyatakan bahawa dia tidak berkeinginan untuk berkahwin.

Jadi, kenapa situasi sedemikian berlaku? Ketahuilah bahawa orang yang memberikan alasan sedemikian sedang dalam in denial. In denial dengan perasaan sendiri kerana terlalu kecewa. All or none response - jika dia gagal, tiada lagi yang kedua untuknya. Itu adalah pemikirannya, yang seharusnya diperbetulkan semula.


Monday, October 14, 2013

Escape To Sanity

I have to write. I have to keep writing to keep me sane and to let myself pour everything that is boiling inside, be it good or not. Grammar-wise, I suck at it and I am willing to learn English again if only I have the time. My grammar sucks but what is more annoying is, I don't even know if I had made any mistake before in my sentences. And not knowing is killing me. It sometimes even turns me off to write in English. Even so, I'll try my best to write and to avoid mistakes. I will try, so yeah, bear with me. 

I don't have any idea what to write about. But I think I have to write something so here I have decided to write about my last holiday. Not really a holiday, but an escape to redefine myself. Eww.

Okay, I did this crazy thing. Bought the flight tickets, and travelled alone from where I am now to in front the gate of my house. All alone. And nobody in my family knew about my plan, not until I was about 30 km from reaching home. At that time, I didn't know what to feel, or how to react. Everything was so well executed and I felt kinda scared that I had made this plan worked so well and hidden from everybody. All I knew was, I had to be honest and tell everybody the truth. That was it. And the rest was history.

And after reaching home, I still hadn't had my sleep. I counted the hours, and it was about 42 hours straight. I didn't know what possessed me that time. I did feel tired, but I just couldn't sleep. Despite the sleepless days I had, 2 days later, I did an epic solo ride of 60 km in a single morning. Well, not really an epic thing to be considered as, but it was a brave ride nonetheless. Yes, I made it to Kerteh on my own. And for the next ride, I plan to make it again but a little bit farther. I have also decided to spend more time to explore the beach there. 

And talking about my new indulgence of fishing, I did make some new catch. Not decent ones but yeah, into the register book nonetheless. I also managed to explore some new areas to fish at.

Oh, I almost forgot to tell, I went to Chemerong. The environment was so beautiful, calming and magnificent, and I made two trips there within 3 days. The first trip was with my old friends, and the second one was with my siblings and my sister's friends. We managed to get the best spot there during both trips - the big flat rock that we used to put our stuffs and place our butts on. Speaking of going early in the morning! 

Yep, I did try fishing there using spoon, spinnerbait and some shrimps but alas, no result. I did feel the bites though. Maybe I will bring smaller hooks next time. Who knows if luck is on my side, I can get some decent-sized mahseer or jungle perch there perhaps. I am going to give it a try again.

Well, that's pretty much of my escape while I was back home. Till the next time of sanity.



Kecewa/Bahagia

Berbicara mengenai kekecewaan tidak akan pernah habis. Begitu juga dengan kebahagiaan. Aku mempunyai dua pilihan, sama ada untuk meneruskan kekecewaan ini ataupun bergerak bersama arus masa, melupakan segala kepedihan yang bersarang dan terus move on with life - menuju bahagia.

Oh. Bahagia.

Secara jujurnya, aku tidak pernah memikirkan lagi mengenai kebahagiaan yang mungkin akan datang. Kalau ada, ada. Kalau tiada, tak mengapa. Aku sudah pasrah. Kekecewaan yang telah lama berakar umbi ini tidak pernah penat menjalar menemani segenap sudut diriku. Kekecewaan yang datang dari kesilapan aku sendiri. Yang membuatkanku menjadi seorang yang sombong akan perancangan Tuhan, dan juga sombong akan kehendak normal seorang manusia bernama lelaki.

Bukannya aku tidak mahu mengecap bahagia, namun aku takut untuk gagal lagi dalam perjalanan yang tidak berkesudahan ini. Aku takut untuk menghadapinya sekali lagi. Aku tidak mampu lagi untuk menyakiti diri orang lain dan diri aku sendiri kelak. Aku kira, kekecewaan, perasaan serba salah dan penyesalan telah menakluki segala alur pemikiranku sehingga membuatkan aku menjadi seorang yang lifeless.

Mungkin juga kerana impian aku terlalu tinggi, dan apabila ia hancur di tangan aku sendiri, aku rasa tiada apa lagi yang perlu aku impikan. Semuanya telah berlalu pergi dan aku tidak mempunyai hati untuk memulakan semula apa yang pernah aku mulakan satu ketika dahulu.

Mungkin juga hati aku hanya untuk satu - untuk satu yang tidak mungkin akan kumiliki. Maka, aku memilih kekecewaan sebagai jalan bahagia aku yang sebenar-benarnya untuk waktu sekarang, dan mungkin juga untuk selama-lamanya. 

Friday, September 6, 2013

Tuesday, August 27, 2013

Have to find someone to buy Hartini for me. It's hard to get I suppose?

Monday, August 26, 2013

Hartini, by Aziz Afkar, and Tenggelamnya Kapal van der Wijck by Hamka.

I have to find these two novels.

Saturday, August 24, 2013

August 2013 Part 2

Depan trek joging Bukit Bauk

Itu puncak Bukit Bauk

Ambil gambar kasut dulu sebelum naik

Hari tengah hujan rintik-rintik time ni

Ada denai dalam ni memang selalu digunapakai oleh jungle trekkers

Berhenti ambil gambar dulu kejap

Kawan-kawan kepenatan, ada yang hampir cramp

Lepas hujan haruslah ada pelangi!

Teluk Lipat. Ada sorang pakcik tengah mancing.

Teluk Lipat Selatan

Teluk Lipat Utara

Lepas ride, balik rumah tukar pakaian dan datang lepak pantai jap

How can I not love this place?

Lots of casuarinas lining the beach

Bukit Bauk again. This time I went with my brother, my sister and her friend.

Sungai Paka from afar

Touch this gate and you've reached the summit!

Petronas Santong can be seen too. My friend said it's a haunted place.

Stopping for a while to enjoy the view on our way back from the summit

What's better than admiring the scenery at weekend's morning?

One of the telecommuncation towers on Bukit Bauk

Posing kejap

More posing

This is not the summit, but it's quite high already

Last pose before going down the hill

My first time with this shoes

Did we just get back from that summit???

It's quite hazy. If it wasn't, Pulau Tenggol can be clearly seen. Nonetheless, still a spectacular view up here.

August 2013

Some random pics

Sporting Shimano 105 SPD-SL clipless pedals

My old workhorse now being used by my little brother

Nearing the end of Ramadhan, it looks deserted here

Looks like a good place to learn lure casting

My new tackle box, a little bigger, with new stuffs

At home after trying-out-my-new-shoes riding session

My first day of casting using Eupro's lures

There are fishes here, but I haven't got any

This is Kg. Rajawali river bank.

Rajawali riverside fishing preparation

I used small-cut shrimps as bait

Now this is Ma's bubur pulut hitam (black glutinous rice dessert). Yummy!

I think this is the most perfect knot I've ever made on a hook. Hahaha. What a beginner I am.

Shimano Nexave 2500FC for light spinning

My medium (Aernos XT 4000) and light spinning sets.

Still preparing stuffs for first time fishing here

Nice view. That's Bukit Bauk from afar.

Easily one of my favourite fishing pics. Kudos to the nice silhoutte job from my sister!

Sungguh tenang di sini. Sumpah tenang gila. We all love this place!

What has caught my attention?

Some say this is Okinawa.

All my workhorses. The bottom one is just one week old.